Show menu >>

Hvad du ikke vidste om heliumballoner

Hvad du ikke vidste om heliumballoner MJJ Charts

Heliumballoner pustet op med ubehandlet helium kan flyve i gennemsnit 10 timer.
2023-03-16, by ,

#Børn || #Underholdning || #Sjove fakta ||

Table of contents:Behandlingen med en speciel forbindelse kaldet "hi-float" (en flydende plastikopløsning) skaber en film inde i ballonen, hvis porer er meget små, og som følge heraf undslipper helium meget langsomt, og ballonen flyver for længere, omkring 5 dage.

Under ideelle forhold kan en behandlet ballon "e;leven" i op til en måned!

Hi-float er sikkert for dit helbred og miljøet. Hvis det kommer på din hud, kan det uden problemer vaskes væk med almindeligt vand.

Hvorfor tømmes heliumballoner?

  • Hovedårsagen til, at ballonen flyver så lidt, er størrelsen af heliummolekylerne. Heliummolekyler er meget mindre end luftens og trænger let gennem latex, hvorfra balloner er lavet. Derfor kommer der med tiden bare helium ud af ballonen, som tømmes og falder. Dette er den første grund til, at balloner falder.
  • Helium påvirkes også negativt af sollys og forhøjede temperaturer. Som følge heraf skabes der et alvorligt tryk i midten af ballonen, som presser gassen udad. Derfor er det vigtigt at skjule ballonerne for direkte sollys og varmeapparater.
  • Udover solen påvirkes kuglerne også negativt af nedbør. De sætter sig på latexoverfladen og øger dermed ballonens samlede vægt, som langsomt begynder at falde. Men bare rolig: Når vandet fordamper, vil ballonen være i stand til at lette igen. I en hård vind gnider ballonerne mod hinanden, slider sig kraftigt ned og danner mikrorevner, som heliumet passerer igennem.
  • Det er også værd at undgå træk, fugt og pludselige temperaturændringer.
  • Den mest almindelige årsag til, at heliumballoner ikke flyver ret meget, er mekaniske skader. Men der er ikke noget, vi kan gøre ved det, balloner er trods alt skabt til at blive leget med, løbe rundt, hoppe og nyde deres skønhed.
  • På forskellige tidspunkter af året ændres tidspunktet for flyvning af balloner med helium. Om sommeren, i varmt vejr med betydelig luftfugtighed, flyver selv meget velforarbejdede balloner i gennemsnitligt 2 dage. I det sene efterår er det omkring 3 uger. Kulde og sne har ingen effekt på heliumballoners levetid, tværtimod forlænger den.  Men glem ikke, at enhver tilstand, der skabes, er individuel.

Der er mange andre skadelige faktorer, der påvirker ballonens flyvning, så det er ikke nok bare at behandle den.

Kilde: send en hilsen

Staniolballoner

Balloner af staniol er mere holdbare: deres vægge er tættere, så de holder meget bedre på gas end latex. En forseglet ballon med luft kan holde i flere måneder, en heliumballon i en uge eller mere. 

En sådan ballon reagerer godt på temperaturændringer, så den i kulden krymper mærkbart, og i varmen genvinder den sin form og størrelse. Opbevar ikke folieballoner ved en højere temperatur end den, hvor de blev pustet op, for at undgå at knække folien i sømmene.

Højde på heliumballoner

Alle har nogensinde undret sig over, hvor højt heliumballoner kan rejse sig. Sådanne tanker kommer normalt, når ballonen fyldt med gas forsvinder af syne bag skyerne, og ingen spor er tilbage af den. Helium er lettere end luft, hvilket sikrer ballonens flyvning, men kuglen vil ikke flyve længere end fem kilometer fra jorden.

Det skyldes, at der er en enorm forskel mellem trykket inde i ballonen og miljøet. I stor højde forsvinder luften, så ballonen udvider sig og brister til sidst.